Wat is liefde?


‘Wat is liefde?’ Vroeg een meisje aan haar moeder.

Moeder keek haar dochter aan en begon te lachen. ‘Ik weet wel wat liefde is.’ Zei moeder.

Het kind keek omhoog naar haar moeder. ‘Liefde is alles.’ Zei haar moeder.

Het meisje keek van haar moeder weg en liep naar het open raam. ‘Alles?’ Vroeg het kind.

‘Ja alles.’ Zei haar moeder. ‘Dus alles wat ik zie is liefde?’

En het kind keek achterom naar haar moeder.

Moeder kwam naast haar staan en legde een arm over haar schoudertjes.

Ze keken samen naar buiten en staarden samen naar de bomen, de vogels en de zon die scheen. ‘Alles?’ Vroeg het meisje nog eens.

Ja, alles is liefde.

En moeder gaf haar dochter een zoen op haar blonde haar. Het meisje kreeg tranen in haar ogen.

‘Maar waarom is deze wereld dan zo kwaad?’ Moeder draaide zich om en keek in het betraande gezichtje van haar kind. ‘Liefde is fijn, maar wij zijn vergeten dat het fijn is. Liefde brengt geluk, maar wij zijn vergeten wat geluk is. Liefde brengt liefde, dat is wat niemand begrijpt.’ ‘Ik ook niet.’ Zei het meisje. ‘Wat bedoelt u daarmee?’ ‘Als alles liefde is, waar is de liefde dan gebleven als er geen liefde meer is?’ Het kind keek haar moeder aan, maar begreep het nu helemaal niet meer. ‘Het is heel simpel.’ Zei haar moeder. ‘Wij kunnen liefde vinden in alles wat wij zien. In alles!’

‘Dus dan zit er ook liefde in onszelf. Dus liefde is alles, alles is liefde, jij en ik, alles.’

‘Jij vraagt waarom de wereld kwaad is, de wereld is de liefde kwijt. Waar is nu die liefde gebleven, als er geen liefde is?’ ‘Dat zit in ons, in alles, weet je nog?

Maar het heeft zich verstopt onder onze angst.’ ‘Wat moeten wij doen om die liefde terug te vinden, mama?’ Vroeg het meisje. ‘Dat is heel simpel. Liefde zit in goed en kwaad, maar liefde overwint alles!

En de liefde zal ook in deze wereld komen.’ ‘Maar hoe kunnen wij dan helpen?’ Vroeg het meisje. ‘Door aan alles en iedereen liefde te geven, meer niet.’ ‘Zullen ze dan mijn liefde voelen, mama?’ ‘Ja, want liefde brengt liefde.’ Moeder gaf haar dochter een kus op haar voorhoofd en samen liepen ze naar buiten.

 

Geschreven door Jolanda Rhijnsburger.

 

 


gastenboek


Commentaren: 5
 • #5

  RTV Kingston Radio(zaterdag, 20 april 2019 02:28) (vrijdag, 08 januari 2021 11:56)

  Hallo Jolanda,

  Wat een mooie website heb je gemaakt, want toen ik het verhaal las van wat is liefde werd ik ontroert. Ook andere stukken dat je schreef. Ik heb zelf ook Facebook en zou graag met je in contact willen komen. Want dan zou ik ook over me zelf kunnen vertellen, dat ik normaal nooit kon delen. Als je een foto bij zoeken ziet met een band op de achtergrond dan moet je die hebben. Ik hoop dat ik ook de gelegenheid kan krijgen om te kunnen delen.

  Groetjes Marcel van Wijland

 • #4

  Marjolein Renfurm (zaterdag, 11 juli 2020)

  Natuurlijk wil ik een bericht achter laten!
  Het is zo uniek en mooi! En gaaf dat ik deze liefde, van vergeving aan mijn kinderen en mij dat als cadeau kon geven. En zie wat het voor mij brengt. En dit zo te mogen ervaren. Bedankt voor je mooie woorden. Ik ga hem delen omdat het mijn ware aard als mens in het collectief gegeven mag worden. Bedankt �����

 • #3

  Mieke Schepens (donderdag, 09 juli 2020 15:45)

  Om warm van te worden. Graag gelezen!

 • #2

  Anna (maandag, 13 april 2020 11:24)

  Liefde is voor mij: er zijn als het nodig is en er niet zijn als het niet nodig is.

 • #1

  RTV Kingston Radio (zaterdag, 20 april 2019 16:25)

  Een heel mooi verhaal is dat, ik wou dat ik dagelijks op mijn popzender een verhaal kon doen, maar ik weet dat daar toestemming voor nodig is. Zonder toestemming ga ik nooit verhalen delen om hun harten te raken zoals wat hier in het verhaal staat liefde is alles. Ik ken zelf ook mensen die vergeten zijn dat liefde er is. Ik hoop dat ik wekelijks een verhaal van je mag delen aan mijn luisteraars. Want bij b.v. na wat is liefde kan ik een passende plaat draaien zoals het nummer van de dijk met alles is liefde en ga zo maar door.