Ze keek nog één keer om.


Er was eens een hele lieve vrouw.

Dit lieve vrouwtje woonde alleen aan het rand van het bos. Ze liep elke morgen met haar mandje naar het bos om de lekkerste vruchten te zoeken. Ook bakte ze de hele dag vers gebakken koekjes.

Uit haar schoorsteentje kronkelde de geur van zoete roomboter. Ze had een vriend, een vriend die haar de laatste maanden elke dag kwam helpen. Ze zochten samen naar de vruchten in het bos en hij kneedde het deeg voor haar. Dit deden ze, omdat de kleine kinderen overdag en de grote volwassen kinderen in de nacht bij hun kwamen. Vandaag was ze extra vroeg opgestaan, want vandaag was haar laatste werkdag. De laatste dag dat zij voor haar kinderen vruchten limonade maakte en zelf gebakken koekjes. De lieve vrouw was verdrietig, ze had haar hele leven voor de kinderen gezorgd. Ze had hun op schoot genomen als ze verdrietig waren, ze had met hun gezongen en gelachen.

Oh, wat had ze het fijn gehad met al haar kindertjes.

De lieve vrouw pakte haar omslagdoek en sloeg de om haar heen. Haar rieten mandje die bij de deur stond, nam ze mee en ze vertrok naar het bos. Ze zocht de lekkerste vruchten bij elkaar en na een uur liep ze tevreden naar haar huisje terug. Ze perste de vruchten en maakte de fijnste limonade die ze ooit gemaakt had.

Ze begon met het kneden van het deeg en maakte het fornuis aan met bij elkaar gesprokkelde takjes.

Ze bakte de lekkerste koekjes die ze ooit had gebakken.

Toen ze klaar was, ruimde ze alles op en pakte een pen en papier. Ze ging aan de grote keukentafel zitten en begon te schrijven.

 

‘Mijn lieve kind,

Ik heb heel erg lang voor jou gezorgd.

Elke dag of elke nacht was jij in mijn gezelschap.

Je hebt de mooie en moeilijkste momenten van jouw leven aan mij gegeven. Momenten waar in met heel veel plezier en liefde naar terug mag kijken.

Ik ga nu iets anders doen, ik zal als jij dit leest hier niet meer zijn. Mijn goede vriend die mij de laatste maanden heeft geholpen, zal nu voor jou zorgen.

Hij zal net als ik, jou voorzien van de lekkere vruchtenlimonade en vers gebakken koekjes.

Als je verdrietig of bang bent ga dan naar hem toe, hij zal jou helpen. Heb je iets fijns mee gemaakt, vertel het dan aan iedereen, zodat iedereen mee kan genieten van jouw geluk. Hij zal vanaf nu af aan, dag of nacht voor jouw klaar staan.

 

Met heel veel liefs,’

 

De lieve vrouw zette alle glazen met limonade op tafel en daarnaast een grote schaal met zelf gebakken koekjes. Ze stond tevreden naar haar gedekte tafel te kijken. Ze legde het briefje naast de schaal met koekjes neer, zodat het straks gevonden kon worden.

De lieve vrouw trok haar jas aan en keek nog één keer om. Deed de deur open en vertrok.

Met tranen in haar ogen liep ze het grote bos in, om voorgoed te verdwijnen.

 

© Jolanda Rhijnsburger

 

 

 


gastenboek


Commentaren: 1
  • #1

    ANAÏN(dinsdag, 01 december 2020 22:21) (vrijdag, 08 januari 2021 13:15)

    zo fijn weergegeven de rust het ware Zelf dat tot uitdrukking komt
    zich kan en mag manifesteren dank je wel om het mee-genieten ! liefs A